iA


Profile

cosa2

Ja sam Ivan Ćosić, što već verovatno znate po nazivu domena na kojem se nalazi ovaj blog. Ova strana na blogu treba da objasni ko sam ja, a meni to nije tako jednostavno, ali hajde da probam:

  • Bavim se brendiranjem. Od nule ako neko počinje (to se fensi naziva Brand Development), ili od započetog (to se naziva Brand Deployment)
  • Bavim se izdavaštvom. Davne 1996. sam napravio prve novine i još uvek sam dobar u tome. Ako vam kažem da sam prvi magazin pravio seckajući tekst na paus papiru, fotke sa filma, i sve to montirao na ploči za snimanje u štampariji, onda zamislite šta mogu da uradim sa novim tehnologijama. Prva 32 broja časopisa Hi-Files izašla su iz moje “digitalne kuhinje”, a u poslednjih nekoliko godina zadužen sam za većinu izdanja svetske medijske asocijacije WAN-IFRA.
  • Bavim se novim medijima. Još 1998. godine sam napravio vrsac.co.yu, učestvovao na brojnim seminarima u ISPetnica, prvo kao polaznik, a odmah zatim kao predavač, bio sam 2001. godine deo prvog web tima u beogradskim marketing agencijama (konkretno u ICPS-u), uređivao i administrirao forume Netsurfer i Dizajnzonu. Pokretač sam internet zajednice stanara naselja Stepa Stepanović (stepa.rs) i stojim iza brojnih sajtova kao kreator ili konsultant.
  • Bavim se i pripremom za štampuPre par godina za tri sata sam uradio pripreme za 24 bilboard-a. Usput sam spržio laptop, ali nema veze, popravljen je.
  • Ložim se na tehnološko preduzetništvo – pomažem koliko mogu da se razvije ova scena, jer je smatram jednom od retkih zdravih energija u Srbiji, koje mogu dovesti do boljeg života. S tim u vezi pomažem brojne skupove sa ovom tematikom a od 2013. godine jedan sam od pokretača i organizatora konferencije wwvrsac, koja se održava pod motom “živi lokalno – radi globalno
  • Radio sam na nekoliko StartUP projekata – sa Draganom Simonovićem sam 2011 godine napravio i lansirao TefterApp – aplikaciju za upravljanje šiframa za internet profesionalce, a od jula 2013. godine radim na projektu IndieVoices – crowdfunding platformi za nezavisne medije a ponosan sam i na to da smo verziju 2.0 platforme napravili u Srbiji.
  • Vlasnik sam i agencije “Plain&Hill” te kako sam se smorio od mambo-džambo titula, sebi sam dodelio titulu Chief Everything Officer. Od ove godine više nisam i jedini zaposleni, sada nas ima dvoje! I dalje postižemo sve što treba da se uradi, a i vrlo rado sarađujemo sa drugim firmama i na nekim mnogo većim projektima. Od jula 2011. kada sam otvorio agenciju, ni jedan posao nisam nudio, zato…
  • Mnogo volim networking – trudim se da se stalno povezujem sa raznim ljudima i konstatno širim svoju poslovnu mrežu. Često me ljudi pitaju za savet kada ne znaju ko im može pomoći na konkretnom projektu, a i oni uzvraćaju istom merom.
  • Često na konferencijama i poslovnim treninzima držim predavanja. Teme koje pokrivam su brendiranje, lično brendiranje, storytelling i word of mouth marketing, kreiranje prezentacija, proces kreiranja web sajtova, trendovi u dizajnu i sadržaju web sajtova, kao i nekoliko studija slučaja projekata na kojima sam radio.

Trudim se da pomažem ljudima u pronalaženju i oblikovanju ideja u njihovom poslovanju. U svom poslu, kada bih pokušao da objasnim ono sve čime se bavim, obožavam reč “creativist”, koja na neki način obuhvata kreativan način rešavanja problema kroz aktivizam i izazivanje statusa quo.

Naslušao sam se priča da ne treba biti “univerzalni vojnik” već specijalista u poslu, ali tokom godina bavio sam se svim vidovima posla u kreativno-marketinškoj industriji, tako da sam najčešće radio na poslovima kreiranja vizuelnih rešenja za brojne svetske klijente, adaptaciji njihovih postojećih štampanih materijala, radio na produkciji magazina, kreirao i administrirao web sajtove, radio na kompletnim marketing strategijama, bavio se pisanjem sadržaja za marketinške komunikacije, pisao tekstove za novine i slično.

Radio sam dosta toga, sa promenjivim uspehom, ali to nije toliko ni važno – važnije je što sam na tom putu upoznao brojne fenomenalne ljude. Zato sada mogu da povežem ljude koji se ne poznaju, a potrebni su jedni drugima u nekom poslu ili na nekom projektu.

Trudim se da ne pričam prazne priče, već da radim ono što najbolje umem. Nije mi strano da “zagrizem” neki  nepoznati izazovni posao, ali ni da odbijem ako mislim da ga neću dobro uraditi.

Ako vam je potrebna pomoć oko bilo čega, ili prosto želite da budemo u kontaktu – slobodno se javite, ili me samo “zapratite” putem društvenih mreža.