iA


Kako da napravite Facebook prodavnicu za sat vremena?

by ivancosic. Average Reading Time: about 4 minutes.

Znate za sve one stranice pa čak i profile na Fejsbuku koje vam poručuju “naručivanje u Inbox“? Potpuno je razumljiv ovakav pristup, jer zahteva malo tehničkog znanja, koje se nadomešćuje većom količinom pešačkog posla – okačite slike, u opisima slika napišete opcije, neko vam pošalje poruku sa tim što želi, vi tu poruku sačuvate i po njoj pošaljete nekome robu. Ako kupac nije ostavio sve potrebne podatke, potrebna je dodatna runda komunikacije, sve to povećava količinu posla, ali na kraju dovodi do konačnog cilja – prodaje. I dok sam gledao kako rade sve te takve prodavnice nisam mogao da se ne zapitam – da li je moguće da ne postoji jednostavniji način?

Već duže vreme imam nekoliko ideja “na čekanju” koje nikako da realizujem. Neke su profitabilne, neke nisu, ali me u realizaciji novih neke od tih dobrih starih stalno vraćaju nazad.

Pre nekoliko godina moj kum, Damjan Stanković i ja smo se “ložili” na LastExitToNowhere majice. Njihov koncept je bio jednostavan – izvuku određeni brend iz popularnog filma i onda prave majice, kačkete i dukseve sa tim motivima. Ideja je da se pravi fanovi određenog filma međusobno prepoznaju po onome što nose. Tako će fanovi Terminatora nositi Skynet ili Cyberdine majice, a fanovi Goonies-a LightHouse Lounge majice. I dan danas nosim svoju Paper Street Company majicu iz Fight Club-a i Mighty Micks Boxing dukser iz Rokija, a Damjanu je danas velika Genco Pura majica iz Kuma, ali verujem da je čuva još uvek.

Još tada je Damjan prepoznao popularnost brojnih serija koje su tek počele da se gledaju kod nas “masovno” pa je rekao kako bi bilo super da postoji tako nešto, ali da bude sa motivima iz serija. Tako smo razradili tu ideju, ali je ona bila negde sačuvana, daleko od nas, i ostala kao nerealizovana godinama. Serije su se množile, pojavile su se i neke online prodavnice koje su prodavale majice sa nekim detaljima iz serija, ali ni jedna nije bila onakva kakvu smo je mi zamislili. Konačno sam rešio ove godine da realizujem tu ideju, makar nekomercijalno, tek da znam da je taj posao urađen i tako je nastala 3nkets prodavnica, gde želimo da ponudimo majice i još neke interesantne stvari ljudima koji žele da ih imaju. Za početak nudimo majice iz serija Breaking Bad i Chuck a u planu su majice iz House MD, Criminal Minds, Big Bang Theory, Walking Dead, Mućki i mnogih drugih.

ostale-majice

Besplatna Facebook prodavnica

Da se vratimo na temu ovog posta: danas je Fejsbuk sveprisutan i za potrebe prodaje naših majica nije mi bio potreban veliki sajt sa kompletnom e-prodajom, te sam odlučio da napravim malu prodavnicu na samom Fejsu. Bio sam siguran da postoji neko jednostavno rešenje od “naručivanje u Inbox” i pronašao sam ga – Ecwid prodavnica. 

Kako podesiti Ecwid prodavnicu na Facebooku u nekoliko koraka:

 1. Pripremite svoju Facebook stranicu (ako je nemate napravite novu, ne radi sa privatnim profilima)
 2. Pripremite slike svojih proizvoda
 3. Registrujte se na Ecwid platformi
 4. Inicijalno ćete dobiti demo sadržaj, istražite malo kako to sve radi, pa pobrišite sav demo sadržaj kada budete spremni da dodate svoj
 5. Prvo vas interesuje sekcija Catalog i podsekcija Products tu dodajete i upravljate svojim proizvodima (do 10 proizvoda je potpuno besplatno). Posebno obratite pažnju na “Options” kada dodajete proizvode, tu dodajete izbor opcija (u slučaju naših majica tu smo podesili veličinu i odabir muško/ženskih varijanti)
 6. Unutar kataloga imate još mogućnost da podešavate kategorije i tipove proizvoda, ali mislim da vam to ne treba za početak, dok radite sa 10 proizvoda
 7. Sad idite na System Settings > General >Formats & Units – tu podešavate valutu u kojoj će biti vaša prodavnica
 8. Ako želite da prebacite na Srpski (ili neki drugi jezik) Settings > General > Languages
 9. Da biste podesili plaćanje pouzećem Settings > Payment – tu ostavite samo Phone Order kao opciju ako želite samo plaćanje pouzećem
 10. Opciono možete promeniti/preimenovati Phone order u Plaćanje pouzećem da bi vašim kupcima bilo jasnije
 11. Konačno treba da odete na https://apps.facebook.com/ecwid-shop/ i da ovu aplikaciju dodate svojoj stranici (biće vam potreban Store ID sa Dashboard-a)

Upravljanje prodajom i kupcima

Nakon postavljanja prodavnice, sledi drugi deo korišćenja Ecwid platforme:

 • U sekciji Sales imate pregled svih narudžbina i tu podešavate status (kada otpremite narudžbinu)
 • Svaka narudžbina pored evidencije u sekciji Sales stiže vam i na e-mail
 • U sekciji Customers imate pregled svih kupaca

Nadam se da će vam ovo pomoći, nije uopšte teško, celu prodavnicu za 3nkets smo podesili za nekih sat vremena.

Disklejmer: Ovaj post nema nikakvu afilijaciju sa Ecwid platformom, ali bismo voleli ako vam omogući da napravite svoju prodavnicu. Takođe bilo bi nam drago da ovaj post pospeši prodaju naših majica te ako odlučite da kupite neku od naših majica to bi bilo sjajno.

4 komentara na ‘Kako da napravite Facebook prodavnicu za sat vremena?’

 1. Aleksandar says:

  Zanimljiva ideja. Ja sam bio prezadovoljan VIZIOšopom dok nije došlo do promene vlasništva – prodaja je išla odlično, a onda su promenili uslove kako iznosa koji daju dizajnerima, tako i copyright začkoljicama.

  Onda sam prešao na spreadshirt i sa lokalnog se preorijentisao na globalno tržište (da budem iskren, na gastarbajtere :)

  Kako ste rešili pitanje copyrighta, ako uzmemo u obzir da kao motive koristite nešto iz serija (znači zaštićeno pravima nekoga)?

  I da, srećno sa prodavnicom! :)

 2. Hvala Ivane na korisnom tekstu, odavno gledamo kako da se otarasimo viška telefona, sad ćemo da probamo sa Ecwid-om

 3. Bojana says:

  Jako dobro i detaljno napisano.
  U vreme kad se shopping sveo na online iskustvo, ovo je apsolutni MUST!

Ostavi komentar