iA


Umesto čestitke…

by ivancosic. Average Reading Time: about 2 minutes.

Dolazi 2012. godina. Vreme je da napravimo planove za sledeću godinu. Ono što želim svim dragim ljudima je da u godini i godinama koje dolaze naprave više vremena za sebe i za stvarno važne stvari, jer mi stalno deluje da su svi nekako u gužvi, a da nisu ispunjeni jer se ne bave stvarima koje su im stvarno bitne. Evo ideje…

Pesak, kamenje, tegla…

Za ovaj eksperiment potrebno je da imate malo peska, tri veća kamena i jednu teglu. Možete da ih imate stvarno, ili da zažmurite i da ih zamislite

Tegla i prostor u njoj predstavljaju vaše vreme koje imate na raspolaganju u sledećoj godini.

Kamenje predstavlja stvari koje su vam stvarno bitne. Odaberite ili zamislite nekoliko, najbolje tri kamena, neka budu lepi, kao obluci koje ste kao dete birali na plaži.

Pripremite pesak. Pesak simbolizuje sve one sitne dnevne obaveze, kojih se na kraju godine i ne sećate, koji oduzimaju najviše vremena, a ništa bitno ne menjaju u vašem životu.

Prvo napunite teglu peskom. Probajte da u nju ubacite kamenje. Videćete da sada nema prostora za njih. Pesak je ispunio celu teglu.

Ovo se isto dešava kada svo svoje vreme ispunite obavezama koje ne menjaju ništa bitno u vašem životu onda nemate vremena za stvari koje su vam stvarno bitne.

Sada ispraznite teglu, pa prvo u teglu postavite kamenje. Onda sipajte pesak. Ima sasvim dovoljno mesta, ne toliko kao prvi put, ali sasvim dovoljno.

Ovo pokazuje da kada ispunite svoje vreme bitnim stvarima, ima sasvim dovoljno prostora da se pozabavite i velikom većinom sitnih obaveza.

Popišite šta je vama stvarno važno. – Stavite te stvari sebi na prvo mesto.

Želim vam da u buduće svoje vreme prvo popunite bitnim stvarima!

Šoljica kafe

Želeo sam da vas podsetim na ovu priču. Priča je realtivno poznata na Internetu, deli se između ljudi kao priča o šoljici kafe, koju sam ja davno “maznuo” sada više i ne znam od koga, ono što sam preneo u mojoj želji vama je simplifikovana verzija, lakša za pamćenje i podsećanje. U priči postoji još i čuvena šoljica kafe. Priča kaže da kako god da ispunite teglu, kada prospete preko peska još šoljicu kafe, uvek se ispostavi da za nju ima mesta. U svom vremenu, koliko god da imate obaveza, uvek ima prostora za šoljicu kafe sa prijateljima.

Vidimo se u 2012. godini…

4 komentara na ‘Umesto čestitke…’

 1. darko says:

  šoljica kafe je toliko luda da sam odmah oprostio kćeri spačku, pustio Beethovenov violinski koncert i razmišljao, nemam pojma o čemu, jaka stvar. To mi je misao za 12stu, moj startUP je pomaknut otraga na listi prioriteta…
  uživajte

 2. veljko says:

  Sjajno. Promakla mi ranije je ova priča :)
  Takođe postoji sličan savet, da treba razlikovati Hitno i Bitno. 😉 Ko uspe da odvoji te stvati, uspeo je inače.

 3. Luka Bralo says:

  Cuvena prica! I istinita! :) U ovoj godini sam mnogo vise vremena posvetio stvarima koje su mi zaista bitne u zivotu i osecam se daleko ispunjenije.

  Srecna vam svima Nova godina i uzivajte u zivotu! :)

 4. Dada… bitni su prioriteti :)

Ostavi komentar