iA


Ko je direktor RNIDS-a?

by ivancosic. Average Reading Time: about 7 minutes.

Kako je danas četvrtak, 08.12.2011. i prošlo je tačno nedelju dana od sednice na kojoj je upravni odbor registra nacionalnog internet domena Srbije razrešio dužnosti direktora, a do današnjeg dana nema još uvek zvaničnog saopštenja sa razlozima za ovu akciju, pitam se koji je to razlog prikrivanja ovakvih informacija? Zašto  upravni odbor i vršilac dužnosti direktora ćute, a zaposleni nemaju autonomiju da to objave. Od institucije kao što je RNIDS se ipak očekuje da posluje transparentno?

Obaveštenja i dokumenti

Na internet prezentaciji www.rnids.rs možete pronaći mnogo interesantnih stvari, ali i nedelju dana posle razrešenja direktora i postavljanja vršioca dužnosti, ne možete pronaći zvanično saopštenje o ovome. Interesantno je da je poslednji put obaveštenje o prijemu novog člana RNIDS tima postavljeno 4 dana kasnije. Smatrao sam da treba dati 4 dana i za ovo, čekao sam 7 i još uvek ništa.

Dokumenta su tu, ipak, ali ih treba potražiti dublje i iskopati ih;

Iz priloženih dokumenata vidi se da na sednici nije uopšte bilo u planu da se razgovara o razrešenju direktora, već da je plan bio sasvim drugačiji. Ipak tu su interesantni trenuci kao što su:

 1. Predsednik UO je izjavio da će Zahtev o zaštiti od zlostavljanja na radu koji je podneo direktor primiti po završetku sednice
 2. Zamereno je direktoru da je prekrišio uslove konkursa, jer je odobrio sredstva za finansiranje 4PI projekata koja su niža od propisanih
 3. Zamereno je direktoru što je u ime firme u kojoj je takođe bio direktor raskinuo ugovor sa RNIDS-om kako bi izbegao sukob interesa
 4. Naprasno je donet predlog da se direktor po kratkom postupku razreši dužnosti, i pored zdravorazumske primedbe Aleksandra Pavlovića
 5. Donosi se odluka da Branislav Anđelić preuzme funkciju vršioca dužnosti, i ta odluka stupa na snagu odmah

Pitanja koja se postavljaju

 1. Kako to da je zaštita od zlostavljanja na radu nešto što treba primiti kasnije? Zar ne bi trebalo da uslovi rada budu prioritet u svim, a naročito državnim institucijama, a bilo kakva indicija povrede ovakvih prava prioritet?
 2. Konkursom za dodelu sredstava iz 4PI programa predviđeno je da iznosi “ne mogu biti manji od 100.000 niti veći od 1.000.000” i mada ovo realno jeste propust, tražena sredstva su u oba slučaja bila viša od 100.000 dinara, projekti su dobri, a RNIDS je podržao samo ono što se direktno tiče Interneta. Ostaviću ovo na pola, jer je meni prosto čudno da ti neko zameri “što si uštedeo deo para”, ali ovo je samo moj stav.
 3. Direktor ima potencijalni sukob interesa. Rešava da to reši u interesu organizacije i logično je da se raskine ugovor. Dolazimo do kvake 22 i nije mi jasno zašto nije u interesu organizacije da se problem reši, već se postavlja pitanje zašto je direktor potpisao raskid ugovora sa strane firme u kojoj je bio?
 4. Zar se odluka o razrešenju direktora jedne organizacije koja upravlja resursom od 70.000 nacionalnih domena donosi u ponoć, tokom sednice, bez pripreme?
 5. Kako to da je moguće da UO imenuje nekoga ko nije prisutan tokom sednice? Ponoć je. Kako znate da može? Da je slobodan? Da prihvata uopšte? Kako to da nije, bar privremeno, imenovan prisutni pravnik Dejan Đukić koji je funkciju vršioca dužnosti već obavljao do predaje postojećem direktoru?

I tako dalje i tako bliže…

Zašto mi sve ovo smeta?

Kada sam na konferenciji biZbuZZ 2010 čuo baš trenutnog direktora, Nenada Marinkovića da prezentuje šta RNIDS radi i planira, kao dizajner teško sam se smorio. Objektivno gledajući prezentacija je bila dugačka i dosadna, ali sastavljena od veoma kvalitetnih i korisnih informacija. Takođe, bitna vizija koju je tada ispričao, da bolje uključi internet zajednicu u rad RNIDS-a, me je naterala da shvatim da se pored sadašnje Digitalne Agende (tada MTID-a) pojavljuju institucije i pojedinci koji su raspoloženi za saradnju, unapređenje i promociju lokalne internet scene. Shvatio sam da je došao trenutak da prestanemo da budemo samo neko ko zamera i kritikuje iz svog ugla, već da uzmemo aktivnu ulogu i pomognemo tim institucijama i pojedincima i da pokažemo gde škripi i šta treba uraditi da bi bilo bolje.

Tako sam, na poziv Nenada Marinkovića, početkom ove godine uzeo učešće u kreiranju i osmišljavanju dela konferencije povodom proslave Dana internet domena Srbije (DIDS). Kao deo organizacionog odbora uzeo sam na sebe kreiranje vizuelnog identiteta konferencije i osmišljavanje trećeg bloka, koji je, po prvi put, imao za cilj promociju uspešnih internet projekata na domaćoj sceni. Kasnije sam preuzeo na sebe i kreiranje veb sajta i u drugoj fazi i sređivanje istog, u saradnji sa dvojicom kolega. Ova konferencija je napravila zaokret u percepciji domaće javnosti prema RNIDS-u, odziv publike, puna sala, kvalitetne teme i dugo prepričavanje konferencije, sve ovo govori u prilog tome.

Pre nekog vremena stigao mi je upit od Nenada, kojim me je zamolio da dostavim odobrenje da koristi podatke o našoj saradnji u cilju izveštavanja. Za učešće u organizacionom odboru i za kreiranje i dodatno sređivanje veb sajta smo bili plaćeni i ti podaci su sada bili potrebni. Odgovorio sam brzo “ma, naravno”, ali me je to nateralo da shvatim koliko se u RNIDSu poštuju zakoni i procedure.

U neformalnim druženjima, pre DIDS-a, Nenad me je često kroz šalu “kritikovao” što su moji prethodni sajtovi na .com domenu, i na svoj način, ali i kroz stvarno prave primere učinio je da zavolim .rs domen i shvatim zašto svako od nas treba da promoviše to da naši sajtovi treba da budu na njemu. Tako sam debeljuca.rs registrovao tačno na dan kada se održavao DIDS, tako danas ovo čitate na mom .rs domenu a ne na .com

Kada je u septembru RNIDS raspisao konkurs za poziciju “Menadžera za komunikacije” smatrao sam da bi to bila dobra pozicija da svoj rad koji sam započeo učešćem u organizaciji DIDS-a, nastavim. Konkurisao sam i ušao u uži izbor. U samom finalu pričali smo o tome ko bi bio idealan za tu poziciju i potrudio sam se da budem objektivan, ma koliko sam u tom trenutku želeo taj posao i složio se da zbog toga što nemam fakultet, a u konkursu je bila potrebna makar viša škola, da je bolje da na tu poziciju dođe neko drugi. Ušao sam u finale, ali poznanstvo, saradnja i sve ostalo nisu mogli da budu razlog za moje zaposlenje, jer je najbitnije da RNIDS posluje prema pravilima koje je ustanovio, i ovo je bio još jedan primer toga. Iskreno mnogo mi je bilo drago da je  Predrag Milićević (Pedya) postao novi menadžer za komunikacije i bio sam više nego srećan zbog toga. Bio sam među prvima koji mu je čestitao na ovoj poziciji. Sada donekle shvatam koliko bi mi bilo teško da je bilo drugačije, i koliko shvatam koliko može da bude teško nekome na toj poziciji u ovom trenutku.

Konačno, kada smo pokrenuli akciju #ustupamoprostor RNIDS je opet bio taj koji je pitao “kako možemo da pomognemo?“. Na sastanku u RNIDSu dogovorili smo se da pruže “fizički prostor” za promociju svakog sajta koji promoviše neku humanitarnu akciju i da iskoriste svoje kontakte da pozovu medije da o ovim sajtovima pišu.

Ko je direktor RNIDS-a?

Internet zajednici i ne treba da bude bitno ko je direktor RNIDSa. Bitno je da RNIDS radi stabilno, transparentno, i da obezbeđuje servis za 70.000 domena. Bitno je i da RNIDS ostane neprofitan, odnosno da novac koji zaradi potroši na projekte pomoći i promociju internet projekata. Ono što je bitno je da se direktor ove institucije ne smenjuje blic krig taktikama u ponoć. Da se rasprava o poverenju direktoru najavi unapred, da se razmotre opcije ko će biti vršilac dužnosti, da se isti ne imenuje opet u ponoć, jer sve ovo više deluje kao “smenjivanje sa predumišljajem” nego kao procedura koja se očekuje od ovako bitne institucije. Sve ovo deluje kao da postoji tajna sila iza upravnog odbora koja upravlja svojim marionetama koje donose odluke onako kako njima odgovara.

Subjektivni osećaj: Kako sam lično prošao kompletnu proceduru zapošljavanja u RNIDSu i kako znam da direktor prolazi isto to, prosto se zapitam kako to da do sada nije preispitano poslovanje direktora, kako je direktor uopšte zaposlen na toj poziciji? Ovako deluje da se o zaposlednju direktora odlučuje lobiranjem, a direktor je na toj funkciji samo dok je poslušan i čim nešto uradi van onoga što taj lobi (ako postoji) želi, direktor bude smenjen. Po kratkom postupku, u ponoć, bez informacija. 

10 komentara na ‘Ko je direktor RNIDS-a?’

 1. Ptiki says:

  Ovo je samo moj utisak, dakle nešto što još ne mogu da baziram na činjenicama:
  Svaki bogovetni put kada se u Srbiji napravi neka institucija koja normalno funkcioniše, koja radi po zakonu i koja radi u interesu građana, nađe se način da se ta institucija okrnji, uruši ili uništi.
  Neverovatno, ali zaista mi je neverovatno da je RNIDS nekome na meti. Pa nije to Koridor 10 ili tako neka “lukrativna” institucija…
  Čini mi se da nekome u Srbiji nije u interesu da ljudi dobro rade svoj posao…

 2. Vladimir Radunovic says:

  Odlicni komentari.
  Dodao bih samo kratko i licno iskustvo, kao neko ko se bavi medjunarodnim odnosima i internetom vec dobrih 8 godina. Jedna od osnovnih smernica za sopstveno delovanje koje su usvojili mnogi evropski i svetski ccTLD registri, pa i sam ICANN, je da se podrucje njihovog delovanja prosiri sa pukog menadzmenta i marketinga nacionalnog domena na unapredjenje nacionalnog interneta uopste. Bilo je zadovoljstvo videti da je RNIDS u proteklom periodu ulozio mnogo truda u motivaciju za razvoj internet poslovanja i servisa, okupljanje internet komunitija, kao i diskusije o uspostavljanju modernih politickih okvira za razvoj inteneta, poput problema upravljanja intenetom.
  Nekoliko velikih domacih medjunarodnih i domacih skupova ove godine – a pre svega pan-evropski EuroDIG i domaci DIDS – koje je RNIDS sustinski podrzao vise su nego dovoljan dokaz profesionalizma i sirokog shvatanja drustvene uloge. Siguran sam da zasluge idu celom bordu i stafu RNIDS, ali ne mogu a da ne podvucem i svesrdno zalaganje i viziju direktora u koje sam se i sam uverio kroz saradnju.
  A sve to, ako nista drugo, bar znaci da je ponocna i tajnovita smena direktora bez sire diskusije i konsultovanja internet komunitija – zbog kog RNIDS i postoji – u najmanju ruku sramno.
  Ostaje mi da se nevoljno na nadovezem na Pticekov komentar da je obicaj serbski da se sve sto valja razbuca cim pre. Dok se ne pokrenemo da tu praksu promenimo.

 3. Milica Denic says:

  Smesno je da nisi dobio posao jer imas samo srednju skolu. To je cista diskriminacija. Ja sam takodje konkurisala, doduse sa masterom i receno mi je da me ceka test tamo, stavise test inteligencije. Izvinite, molim vas mi se znamo?!
  Naravno da nisam otisla na testiranje, ne zbog toga sto smatram da mi je to ispod casti ili bogznasta vec smatram da nemam opstu inteligenciju ne bih radila ono sta radim i ucila tolike godine. Svasta!

  Svaka cast Pedji koji je dobio posao i poklekao da uradi test. 😉

  Pozdrav za sve morala sam da se izjadam ovim putem, a sad vidim da nisam jedina nezadovoljna pravilima selekcije. 😉

  • ivancosic says:

   Da ne odemo u offtopic, molim te: ja sam prošao dva kruga testiranja i razgovor sa komisijom, u tom poslednjem razgovoru sam shvatio da je po raspisanom konkursu Pedya mnogo bolji izbor od mene.

   Kad organizaciji ili firma raspišu konkurs i angažuju HR agenciju da napravi izbor za njih, nemaju pojma ko će se javiti, kada bi imali dva načina izbora za zapošljavanje; oni koje poznaju na jedan način i oni koje ne poznaju na drugi način onda je to burazersko poslovanje. Meni se baš svidelo što se to radi kako treba. Testovi su bili testovi ličnosti, a ne inteligencije, plus par zadataka, simulacija stvarnog rada.

   Poenta moje priče je da je i Nenad prilikom zapošljavanja prošao isto to, i kad je Adižes mene toliko proverio, smatram da je čudno da UO zameri nešto direktoru posle više od godinu dana rada, zar nije logično da su to videli odmah.

 4. Nikolina says:

  Nadam se da ce se sve razresiti kako treba i kako kažeš da RNIDS treba da nastavi da radi stabilno i transparentno.

  Ja moram da prokomentarisem Milicinu izjavu (izvini ivane sad na mom offtopicu), posto me je bas zaprepastila ovakvim stavom. Ako neko želi posao naravno da će proći kroz serijal testiranja (to sve itekako ima smisla a i pokazuje ozbiljnost organizacije koja na takav način vrši selekciju kadrova), a testovi inteligencije ako se rade ne rade se zato da se ponižavaju kandidati (!) već imaju svoj smisao u datom kontekstu i kombinaciji sa drugim testovima.

 5. Neću se ponavljati jer sam na više mesta već objasnio svoj stav. Smena bilo kog rukovodioca u organizacijama od opšteg značaja mora da bude jako kvalitetno obrazložena, i posebno najčešće je unapred dogovorena sa funkcijom koja se smenjuje, budući da mu se predoče argumenti koji su toliko jaki, da ta osoba odluči da se povuče sama iz moralnih razloga.

  Smenjivanje u ponoć, zatim puno vremena bez obrazloženja zašto, pojedini članovi koji imaju pravo višestruko pravo glasa jer su uplatili više puta po 120eur za članstvo, sve ovo me navodi na situaciju da je u RNIDS-u trenutno sukob oko para, i to što direktor RNIDS-a nije hteo da isplaćuje novac tamo gde nije trebalo.
  To da KOMISIJA 4PI je odobrila da se isplati 2 projekta ispod 100.000 rsd (iako u uslovima konkursa piše da ne može manje od 100.000 rsd) nije krivica Direktora RNIDS-a. Pa sa komisijom je radio i pravnik, zatim komisija je punoletna i potpisala je sve svojeručno. Odluka komisije je bila da projekti dobiju novac isključivo za teme interneta i stavke budžeta koje se dodiruju sa internetom, a nikako za hranu, piće, flajere itd, jer smo svi svesni da se tako peru pare.

  I kad je ustanovljeno da su dva projekta dobili manje od 100.000 komisija je većala da li da povuče odluku o dodeli, ili da im ipak omogući da koriste taj deo sredstava u cilju unapređenja internet poslovanja u Srbiji. I odluka je bila u korist razvoja interneta. Napominjem da ni jedan projekat nije dobio 100% zatraženih sredstava, već se išlo na to da svi iole kvalitetni projekti dobiju barem deo resursa.

  Mene muči ako može samovolja UO da izvede blickrig, ko će sutra da meni garantuje da neće odlučiti da se oduzmu moji .RS domeni i da se dodele nekom članu UO…

  Da se smiri situacija vrlo prosti predlozi
  1. Izmeniti pravila da se smena DIREKTORA glasa na predlog UO od strane cele skupštine.. tako da to bude transparentno

  2. U slučaju smene pre nego što UO postavi VD-a koji nije zaposlen već u RNIDS-u, mora se konsultovati cela skupština oko predloga VD direktora

  3. Uvesti u statut da se odluke na UO donose isključivo na osnovu materijala i predloga dostavljenih minimum 7 dana ranije sa formulisanim predlozima odluka 7 dana ranije koje UO potvrdi ili odbaci na sednici
  4. Apsolutno ukinuti da jedna osoba može da ima dva glasa tokom glasanja (proxy moze da ima samo osoba koja nema osnovno pravo glasa).

  Pa mozda pomogne u transparentnosti svih nas, inače sudbina po mojoj ličnoj proceni od 700.000 eur godisnje (70.000 domena x bar 10 eur za RNIDS) će biti da ih preuzme neka politička partija ili ostrašćena ekipa i svi ćemo se ponovo vratiti na .COM domene..

 6. Ova smena je samo logičan sled okolnosti koji proističe iz toga kako se u RNDIS uopšte radi. RNIDS nije nažalsot organizacija koja radi za ošti interes već za interes onih koji ga kontrolišu.

  Od samog osnivanja postoje struje untuar RNIDS koje nastoje da preuzmu poptun uticaj na RNIDS. Ipak, imali su slične interese pa su do sada nalazili zajednički jezik a sada je puklo među njima.

  Za nas, korisnike nacionalnog domena u čijem interesu RNIDS navodno radi ovo je najbolje što je moglo da se dogodi. RNIDS treba da prođe jednu ozbiljnu čistku i preisipitivanje načina rada i celokupnog poslovanja.

  Neophodno je da se RNIDS privede nameni, da ne radi više u interesu nalogodavaca nego da radi u interesu korisnika nacionalnog domena.

  Međusobne razmirice onih koji RNIDS zloupotrebljavaju za svoju korist možda nisu najelegantjije rešenje ali su svakako pozitivan pomak u rasvetljavanju rada RNIDS-a.

  Nemojte smetnuti sa uma da u finansijskom poslovanju RNIDS-a, održavanje nacionalnog domena predstavlja zanemarljiv trošak u odnosu na to na šta sve RNIDS troši te pare koje uzima za registracije domena.

  Održavanje nacionalnog domena je jedina svrha postojanja RNIDS-a. Sve ostale aktivnosti su faktični nenamensko rasipanje para (iako je mudro pokriveno papirima).

  Ako ni zbog čega drugog, onda bar zbog toga su smene neophodne, i to ne samo direktora nego je porebna ozbiljna čistka kako u osoblju tako i u najosnovnijim postavkama RNIDS-a.

  Nama treba RNIDS koji će da radi posao zbog koga je i nastao i da nas košta tačno onoliko koliko i sada košta taj posao, a ne da neko određuje bezobrazno visoke cene registracije domena, a onda da taj novac troši na sve, samo ne na održavanje nacionalnog domena.

 7. ooppii says:

  Svi koji su ucestvovali u ovakvo sramnoj smeni direktora treba da se stide, dobro pogledaju u ogledalo i zamisle cije interese zastupaju. Ako delu clanova RNIDSa i UO postojeci direktor ne odgovara i postoji neko drugi ko bi bio bolji (a sigurno postoji), postoje i nacini da se sporazumno i legitimno isti zameni – a ne iza ponoci, krsenjem zakona i statuta, sramno, bez obrazlozenja, blateci ugled coveka koji to nije zasluzio i minorizujuci ono sto je do sada ucinio.

 8. Eniac says:

  Tvitnuo sam tu informaciju na dan kad se sve to desilo ali su je svi izignorisali, delom zbog toga što mi niko ne veruje, a delom i zbog činjenice koju si ovde izložio a to je da se neke stvari skrivaju pod tepih dok ne izađe neko veće sranje…

 9. Aleksandar says:

  Mene licno ne interesuje, niti zanima ko je direktor RNIDS-a. Cak smatram .rs domen irelevantnim i skupim.

Ostavi komentar